Zijn CODA performance problemen ook echt een performance probleem?

Posted by Richard Pieters on 10-7-14 10:00
Find me on:

Geschreven door: Richard Pieters

CODA_performance

Regelmatig horen we bij klanten klachten over de performance van CODA, meestal in de zin van “CODA is traag, doe er iets aan!”. Bij navraag bij de klant komt er dan vaak iets terug in de trend van “Het browse-details rapport doet er 3 minuten over om resultaat te tonen”. De vervolgvraag hoe lang het dan volgens specificaties wel mag duren, wordt vaak niet zo snel beantwoord. Veel klanten hebben performance-eisen die op zijn zachtst gezegd niet erg specifiek zijn. Zonder meetbare performanceverwachtingen is het echter zeer lastig om een goed advies te geven aan een klant. Daarbij komt dat performance en kosten vaak hand in hand gaan. Als niet duidelijk is wanneer de performance voldoende is, dan kan het zijn dat er teveel geld wordt geïnvesteerd in het verbeteren van performance boven verwachting van de klant.

Vaak zijn de verwachtingen ook niet realistisch, als er bijvoorbeeld een honderdtal documenten in het register staan en deze worden dmv autopost gelijktijdig doorgeboekt, dan is het niet raar dat dit enige tijd duurt. Een document boeken kan immers 1 a 2 seconden duren, dus bij een paar honderd boekingen is dit ook een paar honderd keer 1 a 2 seconden. De perceptie bij de klant is dan toch dat het "lang duurt", wat niet terecht is. Daarbij komt dat dit in vele gevallen ook nog eens een periodieke actie is. Het verbeteren van de snelheid van boeken kan met behulp van meer hardware bijvoorbeeld worden verbeterd, maar de kosten hiervan wegen niet op tegen het winnen van 3 minuten verwerkingstijd per maand.

Een situatie die in de praktijk ook voorkomt is dat de CODA omgevingen opgezet zijn met de minimale configuratie zoals beschreven in de technische CODA documentatie, terwijl er meerdere bedrijven zijn ingericht en een grote hoeveelheid aan gebruikers aanwezig is.

In dergelijke situaties kan het uitbreiden van het geheugen al een enorme verbetering in performance geven.

Als gebruikers van een CODA omgeving echt problemen ervaren met de performance van CODA dan is de oorzaak niet altijd gelegen in CODA. Het kan ook zijn dat de netwerkverbinding overbelast is, of de servers draaien op een virtuele omgeving, waarin de hardware wordt gedeeld met andere virtuele servers. Als de andere servers zeer zwaar belast worden, dan kan dit de beschikbare resources voor de CODA servers negatief beïnvloeden. Zoeken naar een performance probleem in de CODA configuratie is dan ook een integrale zoektocht naar oorzaken in de gehele keten, van hardware tot gebruiker. Als voorbeeld hebben wij bij een klant eens onderzocht waarom het opvragen van een bepaald invoersjabloon traag was. Het bleek uiteindelijk dat het geen server- of netwerkprobleem was, maar dat de webbrowser op het werkstation veel tijd nodig had om het invoersjabloon op het scherm te tonen. De performance van het werkstation bleek de bottleneck en niet de applicatie of de inrichting.

Een goede richtlijn voor het verhelpen van performance problemen is, om de volgende stappen te zetten:

 1.       Bepaal eenduidige, realistische en meetbare performance eisen.
 2.       Bepaal de maximale kosten voor het halen van deze performance eisen.
 3.       Specificeer op welke momenten, welke gebruikers precies welke acties te traag vinden.
 4.       Controleer eerst of de ervaren performance niet al binnen de gestelde performance eisen valt
  (soms willen gebruikers meer dan vanuit management perspectief noodzakelijk is)
 5.       Controleer of het probleem ook bij andere gebruikers, werkstations en tijden voorkomt.
 6.       Bepaal wat de acties precies doen (op werkstation, applicatie, netwerk en server)
 7.       Beoordeel de activiteiten en kies de meest waarschijnlijke kandidaat voor de oorzaak.
 8.       Controleer of dit de oorzaak is, en toets de mogelijke oplossingen
 9.       Herhaal dit tot de performance binnen de gestelde eisen valt.

Let bij de stappen 6-8 op dat meerdere performance issues dezelfde oorzaak kunnen hebben.

Op basis van mijn ervaring met Coda adviseer ik daarnaast om het herinrichten van Coda serieus te overwegen.

Door: Richard Pieters

Wil je meer weten over dit onderwerp. Solmate heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgebouwd op het gebied van CODA. Met deze kennis hebben we een CODA scan ontwikkeld. Met deze scan kan je jouw CODA omgeving volledig in kaart brengen. Wil je meer weten?

Download de CODA Scan

fotocredit

Topics: Coda Financials