Blog: Nieuwe spelregels rondom gebruik Oracle Java

Posted by Manoah van Teeffelen on 27-6-19 15:49
Find me on:

Technician getting stressed over server maintenance in server room

Bent u een Java-gebruiker? Dan is het raadzaam om goed op de hoogte te zijn van de huidige licentiestructuur van Oracle. In juli 2018 bracht Oracle een nieuw “subscription-based” prijsmodel uit voor Java SE (Standard Edition). Hierbij kondigden ze aan dat commerciële gebruikers van Java SE vanaf januari 2019 een licentie moesten kopen om updates te blijven ontvangen. Heeft u uw Java-gebruik op orde?

Niet alleen voor bestaande Oracle-klanten
Deze ingrijpende wijzigingen van Oracle zijn van belang voor alle commerciële Java-gebruikers (lees Unit4 Financials- omgevingen) niet alleen voor bestaande Oracle-klanten. Hoewel deze twee nieuwe modellen inmiddels de enige Java SE-keuzes voor nieuwe klanten zijn, zullen klanten van oude Java SE-modellen niet gedwongen worden om over te stappen op het abonnementsmodel.

Twee in plaats van drie modellen
Voorheen waren er drie Java SE-producten: Java SE Advanced, Java SE Advanced Desktop en Java SE Suite.
Onlangs zijn die drie modellen officieel vervangen door twee nieuwe, op abonnementen gebaseerde modellen: het Java SE-abonnement en het Java SE Desktop-abonnement. Gebruikt u Java SE voor niet-commercieel gebruik en/of in een zeer beperkte (test)omgeving, dan blijft het mogelijk om Java SE gratis te gebruiken. Voor het activeren en gebruiken van 'commerciële functies' van Java, waaronder het gebruik in combinatie met Unit4 Financials, is echter een licentie vereist.

Een commerciële Java-licentie inclusief ondersteuning is beschikbaar via een Java SE abonnement..
Op jdk.java.net biedt Oracle de nieuwste release van OpenJDK ook aan onder de open source GPL-licentie.

Als Java draait op servers worden de processoren gelicenseerd, als het op desktops draait licenseert men de users (Nups). Er is een alternatief: kijk maar op https://adoptopenjdk.net/. Unit4 heeft Financials alleen getest op Hotspot JVM.

Mijn advies: het loont de moeite om het Java-gebruik binnen uw organisatie nauwkeurig te inventariseren en, indien nodig, tijdig actie te (laten) ondernemen. Een gewaarschuwde organisatie telt voor twee!

 

Topics: Coda Financials