Is CODA Versie 14 het wachten waard?

Posted by Michel Laan on 3-2-17 17:06
Find me on:

Ja, ik weet het. Sinds maart 2015 heet het officieel Unit4 Financials. Toch heeft iedere klant waar ik kom het nog over CODA, een korte en makkelijke naam die in het dagelijks gebruik toch praktischer is dan Unit4 Financials. Dit jaar zal de nieuwe versie van CODA uitkomen. Volgens de laatst gepubliceerde informatie zal de release ergens in het tweede kwartaal zijn. Daarmee zou de tijd sinds de release van versie 13 uitkomen op 2,5 jaar. Een verbetering ten opzichte van eerdere versies, maar minder snel dan eerder aangekondigd.

Releases Coda / Unit4 Financials

  • Versie 11 - september 2007
  • Versie 12 - september 2011
  • Versie 13 - December 2014
  • Versie 14 – 2e kwartaal 2017?

In een wereld waarin cloud oplossingen vaak 2 of 3 releases per jaar uitrollen, is het tempo van releases bij CODA duidelijk lager. Dat terwijl Unit4 in haar uitingen zelf ook aangeeft dat steeds snellere verandering een kenmerk van deze tijd is. Aan de andere kant is het ook maar goed dat er niet twee keer per jaar een nieuwe release van CODA wordt opgeleverd. De meeste upgrade trajecten voor CODA duren nog altijd enige maanden.

CODA wordt namelijk nooit in een vacuüm gebruikt, maar altijd in combinatie met andere toepassingen, waarbij interfaces vaak een belemmerende factor zijn voor snelle upgrades. Ook het feit dat de nieuwe versies vaak ook significante wijzigingen in de gebruikersinterface bevatten, waardoor extra (her-)configuratie en testen noodzakelijk zijn, maakt dat een upgrade van CODA iets is om goed over na te denken.

Een redelijk deel van onze klanten is dan ook nog niet overgestapt op versie 13. Dit is mede veroorzaakt, doordat de wijzingen en nieuwe functionaliteiten van versie 13 door een behoorlijk deel van de klanten niet als verbeteringen werden ervaren. Vooral performance en gebruiksgemak vanwege de gewijzigde gebruikersinterface werden als minpunten benoemd.

De vraag is dan ook of versie 14 wel zal leiden tot laaiend enthousiaste reacties van de bestaande klanten. Tot de versie officieel wordt gepresenteerd aan de wereld, blijft dit natuurlijk gissen. Het standaardbeleid van Unit4 om alleen de huidige en één vorige versie in support te houden, betekent echter wel, dat achterblijven op versie 13 gevolgen heeft voor de formele ondersteuning van een vaak bedrijfskritische applicatie. (Zie ook het eerdere blog: http://info.solmategroup.com/blog/drie-redenen-om-coda-financials-niet-te-upgraden)

Ik ben benieuwd!

Topics: Coda Financials