De drie grootste ontwikkelingen in Unit4 / Coda Financials Versie 14

Posted by Jorg Dame on 18-7-17 9:58
Unit4 Financials (CODA) Versie 14
Eind mei is door Unit4 de nieuwe versie van Unit4 Financials gepresenteerd, versie 14. Waar ik persoonlijk met mijn collega’s en met gebruikers nog veel over Coda spreek was deze naam bij de presentatie volledig verdwenen. Dat blijft wennen en dan heeft versie 14 voor de nostalgisch ingestelden nog meer slecht nieuws, want vanaf deze versie is de oude cliënt toch echt verdwenen. Maar goed, een naam is maar een naam, we werken natuurlijk allemaal allang met de web versie en dus ging de interesse vooral uit naar de nieuwe mogelijkheden van Unit4 Financials versie 14.
 
Waar er bij de lancering van versie 13 wellicht nog wat twijfel was over wat de toekomst van Financials bij Unit4 zou zijn, werden bij de lancering van versie 14 die zorgen duidelijk weggenomen. Het werd benadrukt dat men veel toekomst ziet voor Unit4 Financials en dat het als best-of-breed financiële oplossing naast Unit4 Business World zal worden gepositioneerd. Waarbij de laatste uiteraard als ERP oplossing in de markt wordt gezet. Beide producten worden door Unit4 gepresenteerd als hun vlaggenschip-oplossingen.
 
Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen is de geïntegreerde Billing module, door Unit4 zelf omschreven als één van de sterren van versie 14. Dit betreft geen opgewaardeerde kopie van de voorgaande module, maar een nieuwe implementatie van een volledig binnen Financials geïntegreerde applicatie. Door de toepassing van HTML5 gaat het ontwerpen van invoersjablonen niet meer via de beruchte E-Customiser, maar via de browser waarbij ook drag & drop mogelijk is. Door de volledige integratie kan er ook gebruik gemaakt worden van de Flexi Fields en autorisatiestromen. De opmaak van factuurtemplates gaan via de bekende print formatter. De eerste geluiden zijn wel dat er nog wat mogelijkheden missen ten opzichte van de functionaliteit in versie 13, maar aangezien Billing een speerpunt van versie 14 is zal dit naar verwachting snel worden opgelost. Waar Billing naar onze mening lang te weinig te bieden had lijkt dit een behoorlijke stap in de goede richting te zijn. Dat Unit4 dit zelf ook zo ziet blijkt uit het feit dat voor versie 15 al weer veel ontwikkelingen in deze toepassing zijn aangekondigd.
 
Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de in versie 13 geïntroduceerde Flexi Fields nu ook beschikbaar zijn voor transacties. In versie 13 waren deze alleen nog beschikbaar voor elementen. Voor bedrijven die deze module in versie 13 al hebben aangeschaft is de uitbreiding gratis. Met een steeds groter wordende informatiebehoefte zijn er veel toepassingen denkbaar voor Flexi Fields en dit is wat ons betreft dan ook een hele interessante toevoeging. Omdat de Flexi Fields ook geschikt zijn voor interfacing via zowel XML-i, webservices en Table Link, voor (generieke) opvragingen et cetera zijn er veel mogelijkheden om meer informatie in Financials vast te gaan leggen.
 
Een derde grote ontwikkeling is de introductie van Element Workflow. Hiermee kan een autorisatiestroom worden opgezet voor het aanmaken en / of wijzigen van een element. Dit kan op gebruikersniveau worden ingesteld of er kan gebruik worden gemaakt van een positiehiërarchie. Er kan zelf bepaald worden voor welke velden van een element een autorisatiestroom moet worden opgezet. Een van de meest voor de hand liggende opties is hierbij uiteraard het wijzigen van een rekeningnummer bij een crediteur. Bij het element zelf is ook mooi zichtbaar wie er een wijziging heeft doorgevoerd, wat de oude waarde was en wat de nieuwe waarde is geworden. Wat ons betreft absoluut een zeer gewenste toepassing. Dat dit er natuurlijk al een paar versies eerder in had moeten zitten zien we dan maar even door de vingers.

Unit4 Financials (CODA) Versie 14 Element Workflow

Er zijn nog veel meer zaken en verbeteringen toegevoegd aan versie 14. Zo is de Analyser verder uitgebreid, is het mogelijk om aan een gebruiker meerdere bevoegdheden toe te kennen bij verschillende bedrijven (waarbij de homepage zich mooi aanpast aan de bevoegdheden bij het wisselen van bedrijf) en er is een einddatum in te vullen bij een gebruiker. Ook een mooie vooruitgang is de integratie van lokale producten, zoals Common. De Administration Console is ook flink op de schop gegaan, biedt nu een heel duidelijk overzicht en veel mogelijkheden voor het aanpassen van instellingen die voorheen in de properties bestanden zaten. De lijst is niet volledig, er zijn nog meer toevoegingen en aanpassingen die ik hier nu verder onvermeld laat.

Al met al zijn we zeker positief gestemd na de officiële lancering en nadat we de beschikbare documentatie hebben gelezen. Waar we de nieuwe ontwikkelingen en onderdelen van versie 13 nog aan de magere kant vonden is met versie 14 wel duidelijk een stap voorwaarts gezet. Zeker voor bedrijven die straks van versie 12 overgaan zijn er met de gecombineerde ontwikkelingen van versie 13 en 14 meer dan voldoende mogelijkheden om het gebruik van de applicatie fors te verbeteren.

Wat veelbelovend is voor de toekomst is dat Unit4 de kracht van zowel Business World als Financials weet te combineren. Bij versie 13 is men overgestapt op het People platform en dat maakt het veel makkelijker om al bestaande toepassingen en modules te integreren. Zo is de introductie van flexi-fields in Financials te danken aan bestaande functionaliteit van Business World en zal andersom Business World de door Financials ontworpen Element Workflow weer gaan overnemen. Er zullen ook diverse modules beschikbaar komen, waarvan Travel & Expenses inmiddels beschikbaar is voor gebruik met Financials.

Het maakt ons nu al nieuwsgierig naar versie 15 en we zien dan voorlopig ook nog een mooie toekomst voor Financials weggelegd.


Met de komt van Unit4 / Coda Financials V14 is de tijd gekomen om te onderzoeken of, wanneer en hoe een upgrade voor u zinvol is. Lees meer over Versie 14 en stel uzelf enkele belangrijke vragen na het drukken van onderstaande knop:

Meer informatie over Coda V14

Topics: Coda Financials