Aan de slag met reporting in Unit4 ERP

Welke rapportagetool gebruik je? Als data-specialist bij Solmate heb ik al verschillende rapportagetools voorbij zien komen, zelf werk ik vaak met SAP BusinessObjects maar recent ben ik ook aan de slag gegaan met Unit4 ReportStudio. Omdat over deze laatste tool nog weinig is gepubliceerd, neem ik je daar in deze blog in mee.

Unit4 ReportStudio is onderdeel van Unit4 ERP. Deze rapportagetool zal je niet aantreffen in het menu wanneer je inlogt in Unit4 ERP. Het is een clienttool die je separaat van ERP start. Uiteraard kun je deze rapporten wel integreren in de gebruikersmenu van ERP.

Eerste stap: opbouwen dataset

De eerste stap is het opbouwen van de dataset waarop je de rapporten ontwikkelt. Deze dataset kun je volledig in ReportStudio maken of je gebruikt rapportages (bijvoorbeeld Information Browser Reports) die al in ERP zitten. Dit is met name handig als je een variatie op één deze rapportages maakt.

Rapport definiëren

Nadat je de data geëxtraheerd hebt, kies je één van de rapporttypes om het rapport te definiëren. Je hebt 4 rapporttypes waar je uit kunt kiezen. Elk formaat heeft zijn eigen kenmerken.

Xtra
De rapportgenerator is uitermate geschikt voor zogenaamde ‘pixel-perfect' rapporten. Dit zijn rapporten met een vaste opmaak. Denk hierbij aan facturen en inkooporders.

  • Geschikt voor afdrukken
  • Geschikt voor QR codes

Excelerator
Dit is een add-in voor Excel. De combinatie van Excel en Reportstudio maakt dat je een rapportage kan maken met veel rekenkracht. Het moduleren en ophalen van de gegevens doe je met behulp van ReportStudio. De add-in voor Excel maakt de gegevens beschikbaar in Excel. Ook voegt de add-in een aantal krachtige functies toe aan Excel.

  • Met name geschikt voor het maken van financiële overzichten.

Worderator
Worderator is net als Excelerator een add-in. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een add-in voor Word. De gegevens die je met ReportStudio modelleert en selecteert maak je met de add-in beschikbaar in Word. Hierdoor kun je de krachtige opmaakfunctie van Word gebruiken in het rapport.

  • Worderator is erg geschikt voor het maken van de jaarlijkse salarisbrieven.

XML

Dit rapporttype noem ik voor de volledigheid. Hiermee maak je XML-bestanden. Deze worden vooral gebruikt in de koppelingen met applicaties en websites.

Vergelijking rapporttypen

Tenslotte nog een plaatje waarin de eigenschappen van de eerste drie rapporttypen vergeleken worden.

Feature

Excelerator

Xtra

Worderator

Presentatie mogelijkheden

-

=

+

Gebruiksvriendelijk

-

=

+

Rekenkracht

+

=

-

Visuals

-

+

+

Export mogelijkheden

=

+

-

Irregular sorts,

asymetric totals, crosstabs

+

-

-

Scripting

+

-

-

Tabelrelaties

-

=

+

Dynamische indeling

-

=

+

Vergelijking rapporttypen

Als je al Unit4 ERP gebruikt, dan lijkt ReportStudio een logische keuze. En in sommige gevallen zal dat ook zeker het geval zijn. Toch zijn er ook nadelen ten opzichte van applicatie-onafhankelijke rapportagetools, zoals SAP BusinessObjects.

Voordelen:

  • naadloze integratie met Unit4 ERP;
  • gebruik van Unit4-specifieke functies bij de dataextractie;
  • add-ons voor MS Excel en MS Word; en
  • eenvoudig gebruik van de hiërarchische structuren van ERP.

Nadelen:

  • alléén dataextractie uit de ERP database;
  • vooralsnog alléén als clienttool beschikbaar;
  • heeft een eigen SQL-dialect.

Mijn eerste indruk van de ReportStudio is dat het een goede tool is om de informatievoorziening uit Unit4 ERP naar een hoger level te trekken.

Wil je meer weten over onze werkwijze of kunnen we met de implementatie helpen?
Neem dan gerust contact met ons op via onderstaande button.

Contact