10 Redenen om over te stappen van Excel naar Adaptive Insights

Posted by Jean Paul on 4-4-14 8:00
Find me on:
adaptive insights

Geschreven door: Jean Paul Remmelzwaan        

Als implementatie partner van de nr 1. cloud CPM tool: ‘Adaptive Insights’, vervangen we in 90% van de gevallen een ‘Excel-applicatie’.

Een Excel-applicatie met tientallen spreadsheets, tientallen tabbladen binnen dat spreadsheet en duizenden formules en verwijzingen die de rekenlogica vormen van de Excel-applicatie. Elk tabblad heeft als doel de gebruiker een onderdeel van de begroting of forecast te laten invullen. Veelal worden deze tabbladen als template opgestuurd naar iedereen die met het begroting – en forecasting-proces te maken hebben. Wanneer iedereen klaar is, worden de templates teruggestuurd naar de Excel goeroes die met behulp van macro’s alles consolideren naar een totale P&L, Balans of Cashflow overzicht.

Is dit efficiënt, of veilig of flexibel? Nee dit is een Excel Applicatie! Werkt u of uw bedrijf of dezelfde manier? Lees dan verder in de blog die elke maand ingaat op 1 reden waarom u misschien beter van een Excel-Applicatie over kan stappen naar een echte applicatie: Adaptive Insights!

 

In deze blog: Stap over, want: Het lijkt op Excel!

In mijn ervaring als implementatieconsultant van budgetterings-en forecasting oplossingen is de grootste uitdaging altijd om de eindgebruiker gelukkig te maken. Zij die er niet voor hebben gekozen om opeens op een andere manier te moeten werken. Zij die, als de consultants weg zijn, nog steeds in staat moeten zijn om de applicatie te beheren. Zij die, in een tijd waarin verandering meer regelmaat dan uitzondering is, in staat moeten zijn de applicatie aan te passen. Zij die geen zin hebben om een week training te moeten volgen. Zij die eigenlijk veel liever in Excel werken…

Met Adaptive Insights is de leercurve extreem laag, want het lijkt verdacht veel op Excel! Regels zijn regels, cellen zijn cellen, kolommen zijn kolommen en data vul je in door simpelweg op een cel te klikken en een getal in te typen. Even snel een regel kopiëren? Ctrl C, Ctrl V.

Adaptive-users zijn met een half uur training in staat om een gehele begroting of forecast in te voeren, inclusief notities op celniveau. Waar hebben we die functionaliteit eerder gezien..

Uiteraard is een applicatie per definitie niet zo flexibel als Excel. Maar wat je verliest aan flexibiliteit, maakt Adaptive ruimschoots goed met de voordelen van een applicatie. Om te beginnen een database waarin versies, kostenplaatsen, afdelingen, regio’s, grootboekrekeningen, producten, templates centraal worden opgeslagen en dus ook centraal worden beheerd. Komt er halverwege het jaar een afdeling bij? Geen probleem. Komt er een nieuwe grootboekrekening bij? Geen probleem. We voegen de rekening in een centraal beheerd rekeningschema toe. Stel je voor dat je in Excel in elk bestand, in elk tabblad een regel moet toevoegen. Oh, en loop daarna meteen ook even alle formules na!

Lees volgende week meer over de toegevoegde waarde ten opzichte van Excel in: 1 Database, 1 versie van de waarheid!


Wil je meer weten over dit onderwerp. Dan spreekt de whitepaper "Nine Circle of Excel Hell" je waarschijnlijk ook aan.

Download deze whitepaper

fotocredit